Kinderopvang Langedijk

Welkom bij de Kinderopvang Langedijk, de plek waar alles draait om het kind!
meer...

Nieuws

Ook noodopvang bij gastouders Allente

maandag 20 april 2020

Veel kinderopvangorganisaties bieden noodopvang voor kinderen waarvan beide of in ieder geval 1 ouder in een cruciaal beroep werkt en zij zelf echt geen opvang kunnen regelen. Ook bij Allente wordt hier gebruik van gemaakt. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat ook gastouders noodopvang bieden aan kinderen van deze ouders.
 
Nora Wellen van Gastouderbureau Allente geeft aan dat nagenoeg alle gastouders noodopvang bieden. Zij zegt: ”Ik merk dat het voor gastouders extra spannend is om kinderen op te vangen. Deze opvang vindt namelijk over het algemeen plaats in hun eigen huis. In deze veilige gezinsomgeving van de gastouders komen ook 1 of meerdere kinderen uit andere gezinnen en hiermee ook de ouder(s) van deze kinderen. Dit geeft meer risico voor de gastouders en hun huisgenoten.”
 
Hoe gaan de gastouders dan om met de hygiëne maatregelen? Nora geeft aan dat alle gastouders altijd al heel goed op de hoogte van de hygiëne maatregelen. “Ik merk, tijdens de telefonische gesprekken die ik met de gastouders heb gevoerd, dat alle gastouders zelf al vergaande maatregelen hebben genomen om de hygiëne bij hen thuis optimaal te houden. Extra sturing van mijn kant is hierbij niet nodig geweest. Zo zorgen gastouders ervoor dat ze heel vaak hun handen en die van de kinderen wassen, ze maken heel vaak schoon en ook letten zij er extra goed op dat kinderen geen speelgoed in hun mond stoppen. Wanneer dit wel gebeurt, maken gastouders dit direct weer schoon. Uiteraard is de hygiëne altijd belangrijk, maar zeker in deze tijd.  Eén gastouder vertelde dat haar huis nog nooit zo schoon is geweest!”
 
“Wat ik verder aan gastouders adviseer (het leuke is dat dit advies in de eerste instantie bij een gastouder zelf vandaan kwam, later zag ik dat het ook op de site van de overheid staat) is om de overdracht bijvoorbeeld zoveel mogelijk buiten bij de deur te houden en het afscheid zo kort mogelijk te houden. Dit is voor niemand een fijne situatie, maar gelukkig zijn zowel kinderen als ouders heel flexibel en gaat iedereen hier heel goed mee om.”
 
Zeker de eerste week van de sluiting van de kinderopvang kreeg Nora regelmatig van gastouders te horen dat zij het lastig vinden om zelf de afweging te moeten maken of een kind wel of niet mag komen wanneer het een lichte verkoudheid heeft of wanneer een huisgenoot van het kind ziek is. “De noodopvang locaties van Allente hebben daar ook mee te maken, maar daar zijn ze met meer mensen om te overleggen voor een goede afweging en vaak ondersteund door een regiomanager. De gastouder staat er alleen voor in deze beslissing. De regels vanuit de overheid zijn heel duidelijk, maar wat doe je als de dienst van een ouder heel hard in het ziekenhuis nodig is, maar het kind wordt verkouden?”

“Verder speelt mee dat, wanneer de gastouder of 1 van de huisgenoten ziek is, of milde klachten heeft, zij geen opvang meer mag bieden. Daarom zorgen gastouders er voor dat er geen verder bezoek thuis komt, denk bijvoorbeeld aan de partner van een ouder kind van de gastouder.”
 
Nora: “Wat ik ook hoor van gastouders, is dat ook bij hen, net als bij ieder andere gezin in Nederland, de eigen kinderen en (vaak) de partners thuis zijn. De gastouder moet haar gezin draaiende houden, de eigen kinderen les geven en haar werk als gastouder uitoefenen. Deze combinatie is niet makkelijk, maar ‘mijn’ gastouders zijn zulke toppers, dat zij dit kunnen!”
 
“Wat ik heel fijn vind is dat ik zo veel en nauw contact heb met ‘mijn’ gastouders en dat zij mij ook weten te vinden als ze vragen hebben, of als ze gewoon een keer met iemand willen overleggen. Ook ik leer van de gastouders, ik geef ideeën en tips van de één weer door aan de andere gastouder. Zo staan wij niet alleen, maar samen in deze moeilijke coronatijd!”

Terug naar overzicht